Kosmisk hudvård: Kan månen påverka din hud?

Ibland kan vi känna oss dragna till tanken att universum är större än vi själva, och vi undrar om det kanske finns något subtilt – men ändå påtagligt – samband mellan himlakropparna och våra egna kroppar här på jorden. Många upplever att månen har en viss kraft, både psykiskt och fysiskt, och genom historien har olika kulturer tillskrivit månen mängder av spirituella egenskaper. Detta blogginlägg är till för dig som kanske är lite nyfiken på att utforska hur månens cykler skulle kunna påverka våra kroppar och i synnerhet vår hud. Det är sant att ämnet kan kännas ganska flummigt eller spirituellt, och vi bör vara klara över att forskningen på området är rätt begränsad. Samtidigt finns det vissa vetenskapliga resonemang och studier kring hur månens faser kan spela in när det gäller sömnmönster, hormonförändringar och vätskebalans – faktorer som alla kan påverka hudens skick och lyster.
I denna text kommer vi att gå igenom hur månens olika faser (nymåne, tilltagande halvmåne, fullmåne och avtagande halvmåne) potentiellt kan kopplas till diverse biologiska och fysiologiska processer som till slut kan påverka vår hud. Vi kommer även att titta på tips och råd kring hur du kan anpassa din hudvård eller dina livsstilsval efter måncykeln, om du är nyfiken på att prova. Det här inlägget är inte skrivet i sten, det är mer en kreativ tankelek kombinerad med vissa vetenskapliga perspektiv. Känn dig fri att plocka de delar som känns relevanta för dig och lämna resten.
Nedan hittar du en resa genom såväl månens spirituella traditioner som den forskning som finns kring hur månens faser och ljus kan påverka människokroppens dygnsrytm, hormonnivåer och inte minst – vår välmående hy. Som en liten notis är detta ett värdehöjande inlägg som inte gör några produktrekommendationer, utan fokuserar enbart på lifestyle och allmänna tips. Dessutom kommer alla källor att ligga samlade i slutet av texten, utan direkta hänvisningar mitt i innehållet.
1. Varför ens fundera över månens inverkan på huden?
Att diskutera månen i samband med hudvård kan låta långsökt. Men tänk så här: Månen påverkar jordens vatten i form av tidvatten, och våra kroppar består till stor del av vatten. I populärkultur och folklore framhålls ofta månens kraft, och även om en stor del av den diskussionen är just folklig tradition och inte helt vetenskapligt belagd, är det inte helt osannolikt att månens faser kan ha vissa (om än marginella) effekter på våra kroppsliga rytmer. Här är några områden som ibland nämns när man talar om månens möjliga påverkan:
-
Sömnkvalitet: Vissa studier indikerar att människor kan uppleva en försämrad sömnkvalitet under fullmånen eller att det tar längre tid att somna. Andra menar att detta främst är en placeboeffekt eller en myt. Sömnbrist är dock välkänt för att ge upphov till mörka ringar under ögonen, glåmig hy och ökad risk för akneutbrott.
-
Hormoner: Kvinnlig fertilitetscykel förknippas ibland med månens cykel. Huruvida det finns en faktisk koppling är omdiskuterat, men hormonella svängningar är definitivt en del av den kvinnliga biologin och kan påverka hudens tillstånd.
-
Psykiskt välbefinnande: Fullmånen anses av en del personer intensifiera känslor och stressnivåer. Stress, i sin tur, kan trigga hudproblem.
-
Vätskeretention: Tanken är att om månen kan röra tidvatten kanske den också kan påverka kroppens vätskor och ge upphov till exempelvis svullnad. Detta kan i sin tur göra att huden känns "plufsig" eller att man lättare får påsar under ögonen.
Samtidigt är det viktigt att understryka att den rent gravitationella effekten månen har på våra kroppar är minimal jämfört med effekten på världshaven, vilket gör det osannolikt att våra kroppar bokstavligt "dras" av månen. Dock finns det andra komponenter, såsom månens olika ljusstyrka och hur detta kan inverka på våra cirkadiska rytmer (dygnsrytmer), vilket i sin tur påverkar hormonnivåer, sömn och indirekt hudhälsa.
2. Att balansera det spirituella med det vetenskapliga
Vi som skriver om kosmisk hudvård balanserar gärna mellan en öppen, kreativ och nästan magisk syn på tillvaron å ena sidan, och en lite mer rationell, kritiskt granskande metod å andra sidan. Så vad är egentligen "kosmisk hudvård"? Det kan beskrivas som ett sätt att synca sina hudvårdsrutiner med månens faser utifrån tanken att våra kroppar reagerar på naturliga rytmer. Precis som jordbrukare i vissa traditioner förr planterade eller skördade enligt månens faser, kan en del hudterapeuter eller holistiska praktiker anpassa olika behandlingar efter om månen växer eller avtar.
Ur ett rent vetenskapligt perspektiv är mycket av detta fortfarande spekulation. Samtidigt finns det flera intressanta forskningsområden som antingen direkt eller indirekt kan kopplas till månen:
-
Cirkadisk rytm: Vårt inbyggda "dygnsur" styr sömn, vakenhet och hormonproduktion. Månens olika ljusstyrkor under natten kan, i teorin, störa melatoninutsöndringen, speciellt vid fullmåne.
-
Menstruationscykeln: Det talas ofta om att kvinnans menstruationscykel i genomsnitt är runt 28 dagar, vilket är nära en måncykel (29,5 dagar). Om det finns en direkt synkning för enskilda individer är dock högst varierande och skiljer sig rejält från person till person.
-
Psykisk påfrestning och stress: En del människor rapporterar högre stressnivåer eller djupare sömnproblem under fullmånen, vilket även är dokumenterat i vissa mindre studier. Stress är en välkänd fiende för hudhälsan.
Kort sagt finns det fragment av forskning som pekar på att månen kan ha en viss inverkan, men lika mycket tyder på att mycket också kan handla om förväntanseffekter eller myter. Icke desto mindre: är man nyfiken på att leva mer i synk med naturen, är det spännande att leka med tanken att vi kan justera vissa vanor efter månens faser.
3. Månens faser och hur de potentiellt kopplas till huden
Månens cykel varar ungefär 29,5 dygn, från nymåne, då månen inte syns alls (eller knappt), till fullmåne, då den är som ljusast, och tillbaka igen. Låt oss dela upp dessa faser för att få en överskådlig bild:
-
Nymåne (New Moon)
-
Tilltagande måne (Waxing Crescent, First Quarter, Waxing Gibbous)
-
Fullmåne (Full Moon)
-
Avtagande måne (Waning Gibbous, Last Quarter, Waning Crescent)
Varje fas varar några dagar och har historiskt setts som en energi- eller transformationsfas i flera kulturer. Applicerat på kropp och hud skulle man kunna tolka det så här:
-
Nymåne: Ny start, möjlig fas för återhämtning, rensning, detox.
-
Tilltagande måne: Kroppen sägs "ladda upp" energi, man skulle kunna fokusera på uppbyggande hudvård.
-
Fullmåne: Klimax, en fas då allt sägs vara som mest intensivt – både sömnproblem och känslomässiga toppar kan förekomma.
-
Avtagande måne: Släppa taget, nedtrappning, avslut. Här kan man fokusera på att lugna och rena huden ytterligare och se över sin rutin innan nästa nymåne.
Det här är en spirituell modell. Men hur kan man koppla det till något mer mätbart? Vi vet att människokroppen reagerar på dygnets ljus och mörker. Månens ljusstyrka varierar rejält mellan nymåne och fullmåne, och vid fullmåne kan det vara ett starkare ljus på natthimlen – särskilt i områden med mindre artificiellt ljus. Det kan störa vår sömn, vilket i sin tur påverkar hudens återhämtning. Under djupsömn repareras celler och stresshormoner sjunker; sover vi mindre eller ytligare är det inte ovanligt att huden får betala priset.
4. Hormonförändringar: Är det månens fel eller våra egna cykler?
När det kommer till hormoner och hud är östrogen, progesteron, testosteron och stresshormonet kortisol ofta i fokus. Dessa hormoner reglerar bland annat talgproduktion, hudens elasticitet, fuktnivåer och inflammationsnivåer. Hos kvinnor påverkas hormonerna cykliskt av menstruationscykeln, vilket är en självständig rytm i kroppen, även om den i vissa fall kan sammanfalla med måncykeln.
-
Östrogen: Gynnar ofta en fastare, mer elastisk och fuktmättad hud.
-
Progesteron: Kan öka talgproduktionen och hos vissa personer ge mer aknebenägen hud i mitten/slutet av menscykeln.
-
Testosteron: Kallas ofta ett "manligt" hormon men finns även hos kvinnor. Förhöjd nivå kan ge ökad talgproduktion.
-
Kortisol: Stresshormon som kan försämra hudhälsan avsevärt vid långvarig förhöjd nivå, till exempel genom inflammation och sämre barriärfunktion i huden.
Månen kan möjligen påverka oss genom sömnrubbningar under fullmånen, vilket i sin tur kan öka stress (och därmed kortisol), men det är viktigt att poängtera att vår kropps egna hormonsvängningar också rullar på i en självständig rytm som inte nödvändigtvis följer månen. En sak är dock säker: om du vet att du är extra känslig runt vissa tidpunkter i din menstruationscykel eller runt fullmåne, kan det vara värt att notera mönstret i en kalender. Du kanske upptäcker samband mellan när du får finnar, torr hud eller extra svullnad, och när månen är på väg mot full belysning. Eller så upptäcker du att dina hudbesvär snarare beror på annat i din vardag.
5. Sömn, stress och hudhälsa under olika månader
En av de mest avgörande faktorerna för att huden ska må bra är en god natts sömn. Under sömnen genomgår huden en rad reparationsprocesser. Hudcellerna delas och förnyas mer frekvent, och stressnivåerna i kroppen sjunker. Om du sover dåligt en eller flera nätter i rad, är det inte ovanligt att vakna upp med glåmig hy, påsar under ögonen eller att känna hur huden stramar och saknar lyster.
Några mindre studier har pekat på att sömnen kan vara ytligare eller svårare att komma in i runt fullmåne. Effekten är inte dramatiskt stor och kan säkerligen variera mycket mellan individer. Men om du vet med dig att du brukar sova dåligt när månen är stor och klar på himlen, kan det vara extra bra att skapa en lugn och mörk sovmiljö just då. Du kan också:
-
Undvika skärmar eller stark belysning strax innan sänggående för att inte hämma melatoninnivåerna ytterligare.
-
Testa en avslappningsrutin eller meditation för att komma ner i varv.
-
Se till att rummet är väl ventilerat och inte för varmt.
Om du därmed lyckas optimera din sömn, även om månen är full, kan du hjälpa din hud att få bättre återhämtning, oavsett om månen skulle ha någon direkt inverkan eller ej.
6. Vätskeretention och "cosmic bloat" – finns det något samband?
Bland vissa "moon lovers" talas det om ett fenomen som kallas "cosmic bloat", en slags upplevd extra svullnad eller vätskeretention kring fullmåne. Teorin är (mycket förenklat) att månen påverkar kroppens vattenbalans på ett liknande sätt som havet påverkas av tidvattnet. Som nämnts tidigare är dock den direkta gravitationseffekten på en människa försvinnande liten jämfört med hur månen påverkar världshaven. Rent fysikaliskt är det alltså tveksamt.
Ändå kan vissa personer uppleva svullnad runt fullmånen. Varför? Troligtvis kan sömnstörningar, ändrade vanor (kanske man är mer kvällspigg, äter annorlunda, dricker mer koffein sent etc.) eller ökad stress spela in. Högre stressnivåer kan förändra saltbalansen och i viss mån orsaka vätskeretention. Dessutom är många gånger hormoncykeln en större bov.
Oavsett anledning kan det vara bra att vara lite extra uppmärksam på vätskebalansen när du vet med dig att du är svullen. Drick tillräckligt med vatten, ät en balanserad kost och rör på dig regelbundet. En kort promenad eller stretching innan läggdags kan ibland lindra svullnad i både kropp och ansikte.
7. Nymåne: En chans till nystart för din hud
Nymånen är den fas då månen är osynlig eller nästan osynlig på natthimlen. Spirituellt brukar man tala om att det här är tiden för nya intentioner och en slags "ren" början. För huden kan nymånen tolkas som ett bra tillfälle att inleda nya rutiner eller påbörja en "detox" för kroppen och själen.
Tips för hudvårds- och livsstilsrutiner under nymånen:
-
Rensa ut gamla produkter: Passa på att gå igenom ditt badrumsskåp. Släng eller återvinn allt som är för gammalt eller som du aldrig använder.
-
Reflektera kring dina mål: Sätt upp nya mål för din hudvård och hälsa. Kanske vill du satsa på att förbättra fuktnivåerna i huden, eller ge den mer näring inifrån med en kost rik på antioxidanter.
-
Ritualer för lugn: Nymånen kan vara en fin tid för lugna stunder. En kort meditation, dagboksskrivande eller en mjuk yoga kan hjälpa dig att stressa ner – vilket i sin tur gynnar huden.
-
Mild peeling eller mask: Eftersom nymånen symboliserar en ny start kan du prova en mild exfoliering eller en ansiktsmask som "nollställer" huden och ger en renare canvas för kommande veckors hudvård.
Vare sig detta verkligen korrelerar med månens faser eller inte, så kan det vara psykologiskt stärkande att ha en fast punkt i månaden för att "börja om" och reflektera. Många gånger är det just dessa pauser och reflektioner som ger en känsla av nystart och motivation.
8. Tilltagande måne: Ladda upp hudens resurser
Efter nymånen kommer den tilltagande fasen (waxing moon), då månen successivt visar en större och större del av sin belysta yta för oss. Spirituellt tolkas den här perioden ofta som en tid för tillväxt, ökande energi och uppbyggnad. Om du vill anamma den symboliken i din hudvård kan du fokusera på näringsgivande och återfuktande rutiner.
Förslag för tilltagande måne:
-
Mer näring till huden: Satsa på serum eller oljor som innehåller vitaminer, antioxidanter och kanske även ingredienser som stimulerar kollagenproduktionen.
-
Inre näring: Om du är inne i en fas där du vill stötta huden inifrån, kan du vara extra noga med en balanserad kost och tillräckligt med vatten.
-
Stärkande behandlingar: Bokar du in ansiktsbehandlingar eller massage i ansiktet kan du lägga dem under den tilltagande fasen för att symbolisera uppbyggnad och rejuvenation.
-
Ökat fokus på rutinen: Kanske är det nu du vill införa en rutin som du tänkt på länge, som en daglig ansiktsmassage eller en särskild ögonkräm.
I en mer vetenskaplig kontext kan man säga att du helt enkelt utnyttjar ett symboliskt "fönster" när det gäller motivation. Många upplever en ökande energi mot mitten av sin menscykel, vilket kan sammanfalla med en tilltagande måne beroende på hur din egen cykel och månens faser stämmer överens.
9. Fullmåne: Förhöjd intensitet och potential för sömnbrist
Fullmånen är den mest dramatiska fasen för många. Himlen lyses upp och vissa människor upplever att de sover sämre eller känner av en särskild rastlöshet eller oro. Det är också här vi finner en del rapporter om ökad stress och i vissa fall mer akne eller blossande hudproblem. Samtidigt kan fullmånen ses som en tid för intensitet och kreativitet, då känslor och energier kan kulminera.
Tips under fullmånen:
-
Sömnfokus: Gör ditt sovrum mörkt, använd kanske ögonmask om du blir lätt störd av ljus. Undvik koffein och starka skärmar på kvällen.
-
Avslappnande hudvårdsrutin: Lägg tid på en rogivande kvällsrutin. Ett långt, avkopplande bad eller en mjuk ansiktsmassage med lugnande ingredienser.
-
Stresshantering: Fullmånen kan, enligt vissa, späda på befintlig stress. Försök hitta en rutin som hjälper dig att slappna av – yoga, meditation eller en lugnande spellista.
-
Fånga känslorna: Om du upplever att du känner dig mer emotionell under fullmånen, skriv ner dina tankar i en dagbok eller prata med en vän. Stress och underliggande oro kan sätta sig i huden, så emotionell hygien är lika viktig som fysisk hudvård.
10. Avtagande måne: Släppa taget och återgå till balans
Efter fullmånen går vi in i den avtagande fasen (waning moon). Den här perioden präglas av att månen blir allt mindre synlig och inom spiritualitet betraktas den ofta som en tid för att rensa ut, lugna ner och släppa taget om det som inte längre tjänar oss. Här skulle man kunna applicera tanken på huden: att låta huden vila, lugna ner eventuell inflammation och ge utrymme för återhämtning.
Förslag på rutiner för avtagande måne:
-
Rensande ritualer: Om du känner dig svullen eller "plufsig" kan du satsa på en mild lymfmassage i ansiktet, dricka örtteer som sägs stödja utrensning och undvika livsmedel med mycket salt och tillsatser.
-
Skonsamma produkter: Tona ner aktiva, kraftfulla syror och välj mer milda och lugnande preparat om du märker att huden är lite trött efter fullmånens eventuella påfrestningar.
-
Andrum: Ta chansen att också vila mentalt. Kanske innebär det en digital detox någon timme varje kväll, eller en promenad i naturen.
-
Reflektion: Kika tillbaka på vad du skrivit under nymånen och fundera på hur dina känslor eller din hud förändrats under månens gång.
Den avtagande månen leder oss tillbaka till den mörkare nymånen, och cykeln kan börja om. Att följa detta hjul av "uppbyggnad" och "nedtrappning" kan vara ett fint sätt att se sin hudvårdsrutin i en större helhet, snarare än att hetsa med samma produkter och intensitet varje dag året runt.
11. Praktiska råd om du vill börja "synca" din hudvård med månen
Att leva mer i takt med naturen kan vara meditativt och ge en känsla av samhörighet med något större. Vill du prova en mån-inspirerad hudvårdsrutin kan du börja så här:
-
Håll koll på månens faser: Ladda ner en månfas-app, eller notera i din kalender när det är nymåne och fullmåne.
-
Håll koll på din kropps reaktioner: Anteckna hur du sover, hur stressad du känner dig, hudens status (torr, fet, akne, lyster etc.) varje dag eller varje vecka. Notera även var i din menscykel du befinner dig, om du har mens.
-
Skapa små ritualer: Ta gärna en stund under nymånen för att "sätta en intention" för din hudhälsa, eller under fullmånen för att varva ner extra noggrant.
-
Jämför resultat: Efter några månader kan du se om du märker några samband eller mönster. Kanske är det inte månen, utan vissa andra livsfaktorer som påverkar din hud mest. Men då har du i alla fall gjort en medveten självstudie!
12. Kritiska röster och förväntanseffekter
Självklart är det många som är kritiska till tanken att månen direkt påverkar huden på något nämnvärt sätt, annat än genom ljusets eventuella inverkan på sömnen. Det är ett befogat ifrågasättande. Mycket av "kosmisk hudvård" kan handla om att vi går in i en mer spirituell mindset, där ritualerna i sig (inte själva månen) hjälper oss att fokusera på hudvård och inre lugn. Ibland benämns detta som en "förväntanseffekt" eller en positiv suggestion: om du tror att du ska ta extra väl hand om huden under en viss vecka, så gör du kanske det – och då förbättras också hudens tillstånd.
Därför är det bra att se månfasbaserad hudvård som ett redskap, inte en vetenskaplig absolut sanning. Om du känner dig mer motiverad att ge dig själv kärlek och omtanke i olika faser av måncykeln, finns det inget fel i det – snarare kan det fungera som en vänlig påminnelse att ta hand om dig själv lite extra ibland. Men räkna inte med mirakel eller att månen ska "fixa" eventuella djupare hudproblem. För det kan du behöva medicinsk rådgivning eller mer kraftfulla åtgärder.
13. Livsstilsvanor som alltid gör skillnad – oberoende av månfaser
Ibland är det lätt att fastna i detaljer (som månen) och glömma bort de fundamentala delarna i en hälsosam livsstil. Oavsett om du tror på månens inverkan eller inte, bör du inte förbise följande:
-
Kost och näring: En balanserad kost med mycket grönsaker, frukt, fullkorn och hälsosamma fetter är grunden för god hudhälsa.
-
Vattenintag: Tillräckligt med vätska hjälper huden att hålla sig återfuktad inifrån.
-
Motion: Regelbunden träning bidrar till bättre blodcirkulation och kan minska stress, vilket syns i hudens lyster.
-
Sömn: Minst 7–8 timmars god sömn hjälper kroppen att reparera och förnya hudcellerna.
-
Stresshantering: Försök hitta metoder för att hantera psykisk press. Stress kan dramatiskt försämra hudens tillstånd och leda till exempelvis akneutbrott eller eksem.
-
Skydda huden från solen: Dagligt solskydd är avgörande för att förebygga förtida åldrande, pigmentfläckar och i värsta fall hudcancer.
-
Rökfrihet: Att röka försvagar hudens collagen och elastin, vilket leder till rynkor och andra ålderstecken i förtid.
Tar du hand om dessa grundläggande aspekter av din livsstil, kommer du oavsett månfas att ge huden bra förutsättningar. Sedan kan du lägga till "månbaserade" ritualer som en extra krydda på moset – om du vill.
14. Är det värt att prova?
Mån-fascinationen är mångtusenårig, och även om moderna vetenskapsmän fortfarande ifrågasätter hur stor (eller snarare liten) direkt inverkan månen har på människokroppen, så finns det ändå något tilltalande i tanken på att leva i synk med naturens rytmer. Om du lockas av detta kan det vara värt att testa ett par månader, föra dagbok och se vad som händer. Du kanske märker att du under fullmåne är mer känslig och därmed behöver en lugnare rutin, eller att du under nymånen vill starta om och ge huden en ny chans till återhämtning.
Fördelen är också att du kommer att bli mer medveten om dina egna känslor, stressnivåer och hudtillstånd om du aktivt undersöker dem. Det är en resa i personlig observation. Kanske inser du att det främst är ditt jobbschema som påverkar dina sömnmönster, eller att din hud alltid mår sämre en vecka innan mens – oavsett månens fas. Men genom att ha utforskat månens potentiella påverkan, får du också in en slags meditativ och självreflekterande dimension i din hudvård. Och ibland räcker det som motivation till en mer regelbunden rutin.
15. Sammanfattning och slutord
Månen, vår mystiska följeslagare på natthimlen, har sedan urminnes tider fascinerat människan. Många traditioner har byggt upp ritualer och seder kring dess olika faser. När det kommer till hudvård i förhållande till månens cykler är det viktigaste att betona att forskningen inte är särskilt entydig och att mycket av detta är baserat på spirituella traditioner, folklore eller individuella upplevelser. Men det finns några vetenskapliga trådar att dra i, framför allt kopplat till ljusets påverkan på vår dygnsrytm och eventuella sömnbrist under fullmånen, vilket kan resultera i ökad stress, hormonförändringar och därmed hudförändringar.
För dig som vill prova att anamma "kosmisk hudvård" finns det några enkla strategier att börja med. Synka din hudvård med månens faser genom att använda nymånen som en nystart, en chans att rensa och detoxa. Under den tilltagande fasen lägger du fokus på att boosta och stärka huden, medan fullmånen är en tid då du kanske behöver extra stresshantering och ordentlig sömn. Den avtagande månen erbjuder en chans att låta huden vila, gå tillbaka till lugna rutiner och påminna dig själv om att släppa taget om sådant du inte längre behöver.
Kanske är det månen som påverkar din hud, eller så är det helt enkelt det faktum att du blir mer närvarande i dina rutiner och ditt välbefinnande. Oavsett vilket, finns det få nackdelar med att prova – så länge du behåller en sund portion kritiskt tänkande och fortsätter att lyssna på vad din kropp (och din hud) verkligen säger. För många kvinnor i åldrarna 25–64 kan just en sådan här "spirituell" approach ge en känsla av ritual och vardagsmagi, vilket i sig kan sänka stressnivån och stärka motivationen att ta hand om sig själv.
Så ta en titt på månen nästa gång du är ute en kväll eller natt. Kanske är det helt enkelt en vacker symbol för en kontinuerlig cykel av förändring och förnyelse. Att knyta samman den symbolen med din egen hudvård kan vara ett sätt att påminna dig om att stanna upp, andas djupt och ge dig själv den omsorg du förtjänar. Om huden mår bättre på köpet? Tja, det vore en fin bonus.
Källor
-
NASA – Allmänt om månens faser och dess cykler.
-
National Sleep Foundation – Information om sömn och dygnsrytm.
-
Forskning om fullmånens påverkan på sömn: Till exempel studier publicerade i Current Biology (Cajochen et al.) och andra tidskrifter som undersökt sambandet mellan månfas och sömneffektivitet.
-
Översiktsartiklar om hormonella förändringar hos kvinnor, exempelvis i Endocrine Reviews.
-
Populärvetenskapliga artiklar som diskuterar myter kring månen och mänskligt beteende, bland annat i Scientific American.
-
Olika folktraditioner kring månen, återberättade genom bland annat The Old Farmer’s Almanac och folkloristiska uppteckningar.